Перейти к основному содержанию

Зірвати з шапки: Грибне виробництво у цифрах та рекомендаціях

ср, 07/22/2020 - 12:36

 Для переходу на повне імпортозаміщення потрібно виробляти не менше 48 тис.т грибів на рік.

Обсяг українського виробництва культивованих грибів ще п’ять років тому становив близько 5 тис.т на рік, тож споживацькі потреби задовольняв переважно імпорт. Нині для переходу на повне імпортозаміщення потрібно виробляти не менше 48 тис.т грибів на рік.

Сформована кон’юнктура ринку, а також слабкий рівень конкуренції сприяють відкриттю власного виробництва. З чого розпочати?

Зважте перспективи

Припустимо, ви націлились на вирощування тонни гливи на місяць. Вкладені інвестиції підуть здебільшого на створення та облаштування спеціальної теплиці, а також на закупівлю міцелія, добрив та інших витратних мате-ріалів.

На всі підготовчі роботи та безпосередню реалізацію треба закласти приблизно два місяці. А перший врожай очікуйте вже за 40-50 днів з моменту посадки грибного матеріалу. Загалом же грибний “сезон” зазвичай триває з жовтня по квітень — період вільних від основних сезонних овочів місць в теплицях. Відповідно, термін окупності з моменту старту продажів становитиме вісім-дев’ять місяців.

Придбайте міцелій

За посівним матеріалом краще звертатись до спеціалізованих фірм-лабораторій. Головними критеріями вибору постачальника мають бути:

• наявність відповідних документів;

• відгуки покупців;

• якість та вартість продукції (40-50 грн./кг).

Закуповувати міцелій доведеться кілька разів на сезон, оскільки термін його зберігання не перевищує три-чотирі місяця. Витрати по цій статті можуть збільшуватися або зменшуватися залежно від сезонних коливань попиту.

На початковому етапі рекомендуємо придбати міцелій у кількох виробників, для того щоб оцінити та порівняти різні види цього продукту й обрати найкращий.

1

Підготуйте субстрат

Поживне середовище, або субстрат, можна придбати у готовому вигляді або підготувати самостійно.

Експериментуйте, аби визначитись з найкращими умовами саме для вашої грибниці задля найвищої врожайності. Це можуть бути:

• пшенична, житня або ячмінна солома;

• овес;

• стебла кукурудзи;

• соняшникове лушпиння.

Солома дешевша (300-500 грн./т), соняшникове лушпиння дорожче (600-2500 тис.грн./т залежно від регіону).

Для підвищення врожайності до субстрату бажано додавати тирсу, стружки, кору дерев, полову, рослинні відходи.

Готовий субстрат можна придбати у вигляді блоків вагою 13-15 кг за ціною 42-45 грн./кг.

До речі, використаний субстрат — відмінна біологічно-активна добавка для… свиней, а також якісне добриво. Тож не поспішайте його викидати. Адже він може стати ще одним джерелом прибутку. Варто лише за допомогою пастеризації очистити субстрат від мікроорганізмів.

Подбайте про приміщення

Приміщення, де вирощуються гливи, повинно відповідати певним вимогам. Зокрема, температура в ньому цілодобово має бути на рівні 25°С, а відносна вологість — близько 65-70%. Отже, його обов’язково слід обладнати зволожувачами та зрошувачами. Крім того, дуже важливо регулярно проводити дезінфекцію виробничих приміщень та обладнання.

Грибниця пророщується протягом 12-18 днів, а потім мішки переносять в камеру для плодоношення.

Мінімальна врожайність першої хвилі плодоношення — 130-150 кг грибів з тонни субстрату, 250-350 кг — з двох тонн. На початку обмежтесь невеликими обсягами виробництва. Для обслуговування грибної ферми вам достатньо буде залучити одного штатного працівника, який буде займатися приготуванням субстрату, висадкою міцелія та збиранням грибів. Крім того, невеликі обсяги виробництва дозволять налагодити реалізацію врожаю на перших порах.

2

Збирайте врожай

Гливи — швидкопсувні та ламкі гриби, тож їх бажано транспортувати не далі як на 15 км. І зберігаються вони не більше п’яти діб. Відповідно, чим ближче до каналів збуту буде розташована теплиця, тим краще.

Основними каналами реалізації грибів вважаються продуктові та овочеві ринки, супермаркети, ресторани, індивідуальні покупці. Продаж грибів на ринку тягне за собою витрати на оренду торговельного місця, в середньому 100-150 грн. на день (з ПДВ), залежно від регіону. Натомість у цьому випадку можна обійтись без спеціального пакування товару, достатньо мати ящики для транспортування грибів у місця продажів. А от супермаркети зазвичай вимагають поставляти продукт в індивідуальній упаковці.

Отже, коли наприкінці літа традиційні сезонні овочі покидають свої місця в теплицях, чому б не спробувати зайнятись вирощуванням грибів — з метою диверсифікації власного бізнесу та оптимізації виробництва.

Читайте також

Круті педалі: Як відкрити інтернет-магазин велосипедів

ср, 07/22/2020 - 13:50
У веломагазину “Помаранчевий ровер” теж під час карантину попит збільшився на 40%.

Зірвати з шапки: Грибне виробництво у цифрах та рекомендаціях

ср, 07/22/2020 - 12:36
 Для переходу на повне імпортозаміщення потрібно виробляти не менше 48 тис.т грибів на рік.

Курсова робота: Як створити освітню платформу

сб, 05/16/2020 - 20:55
Створити Coursera в домашніх умовах і перетворити її на успішний проект? Легко!

Відкриття кросфіт-студії у питаннях та відповідях

чт, 04/02/2020 - 18:10
За деякими даними, фітнес-послугами користуються лише 12% українців, тоді як в Європі ця цифра сягає майже 50%

Барбер Руки-ножиці. Відкриваємо барбершоп: кошторис, поради, попередження

чт, 02/06/2020 - 16:59
Як зробити бізнес на послугах в галузі чоловічої краси

Готуємо за рецептом: як відкрити власний ресторан?

пт, 10/04/2019 - 16:17
Десять разів подумайте, перш ніж відкривати власний ресторан. Можливо, передумаєте