«Фармак» опублікував фінансові результати 2019 року

Показники роботи компанії на стабільно високому рівні. Інвестиції в модернізацію та інновації залишаються пріоритетом

Згідно з фінансовою звітністю, підготовленою за стандартами МСФЗ, розмір витрачених коштів на капітальні інвестиції компанії у 2019 році становив 714 млн грн, що на 14,5 % більше, ніж за підсумками 2018 року. Виручка «Фармак» досягла 6,542 млрд грн, чистий прибуток — 1,056 млрд грн. Аудитором фінансової звітності виступило ТОВ «Делойт енд Туш Юкрейніан Сервісез Компані».

Капітальні інвестиції «Фармак» у 2019 році становили 714 млн грн, що на 14,5 % більше за попередній рік. Ці кошти були спрямовані на:

• будівництво нового виробництва рідких лікарських засобів
  • модернізацію та дооснащення наявних виробництв
  • завершення обладнання нового таблеткового виробництва
  • приведення виробничих потужностей у відповідність до вимог FDA
  • оновлення автопарку
  • проєкти з енергозбереження
  • дооснащення лабораторного комплексу інноваційними приладами та обладнаннями
  • реалізацію ІТ-проєктів для автоматизації багатьох бізнес-процесів

Компанія розпочала проєкт з інтегрованого бізнес-планування (IBP), який охопить усі основні процеси ланцюга планування — від попиту та постачання до оптимізації залишків — і сприятиме поліпшенню обіговості та скороченню фінансового циклу.

У 2019 році ЄБРР надав «Фармак» фінансування в розмірі 15 млн євро на п’ятирічний строк. Ці інвестиції будуть спрямовані компанією в розширення виробництва та модернізацію науково-дослідних лабораторій, що сприятиме розвитку інновацій, впровадженню найкращої галузевої практики та стимулюванню конкуренції серед вітчизняних фармацевтичних виробників.

Компанія продовжує неухильно дотримуватися стратегії розвитку експортного потенціалу. У 2019 році експортні продажі становили 24,2% від загальної суми виторгу. Продукцію «Фармак» купували у 28 країнах світу. Компанія залишається в трійці лідерів у республіці Узбекистан і продовжує роботу на добре регульованих ринках. На сьогодні компанія співпрацює з партнерами з Європейського Союзу, Південно-Східної Азії, регіону MENA, Австралії, Нової Зеландії. Наприклад, у Європі вже зареєстровано 37 лікарських засобів і ще 7 лікарських засобів перебувають у процесі реєстрації.

"Нарощення експортного потенціалу лікарських засобів сприяє посиленню іміджу країни як міжнародного гравця, забезпечує формування продукту з високою доданою вартістю та гарантує надходження валютного виторгу в Україну, — зазначив Володимир Костюк, виконавчий директор АТ "Фармак". — Проте у стратегії експорту країни фармацевтичну продукцію не включено до перспективних секторів економіки для розвитку експорту відповідно до Експортної стратегії України".

Допомога держави щодо розвитку експорту лікарських засобів також могла б зробити значний внесок у розвиток вітчизняного виробництва й наукоємної промисловості загалом, вважає пан Костюк. Фармпідприємства дають приблизно 1 % ВВП і сплачують до бюджету значні кошти у вигляді податків. За результатами 2019 року сума податкових відрахувань "Фармак" становила приблизно 650 млн грн.

"Але найважливіше, що саме фармацевти та лікарі рятують сьогодні у світі мільйони життів. Цьогоріч Компанії виповнюється 95 років. Сьогодні у "Фармак" сконцентровані сучасні технології, інноваційні рішення та потужний науковий потенціал", — додав виконавчий директор "Фаркмаку".

За останні п’ять років інвестиції в науково-технічний комплекс, виробниче обладнання, дослідницьку діяльність становлять 3,4 млрд грн. "Фармак" щорічно інвестує в дослідження та наукові розробки понад $15 млн. Сьогодні в компанії працюють 150 науковців, з яких 42 кандидати наук і 5 докторів наук.

"Фармак" проводить дослідження своїх ліків у європейських лабораторіях і наукових полігонах у США. Тому планує збільшувати інвестиції в розробки та розвиток. Кошти першочергово підуть на будівництво нового лабораторно-офісного центру, у якому будуть проводитися розробки сучасних складнокомпонентних лікарських засобів.

У 2019 році «Фармак» впровадив у виробництво 20 нових продуктів — розширив протизастудний, алергологічний, неврологічний, гастроентерологічний продуктові портфелі та випустив ліки в новому для себе портфелі пульмонології.

«Фармак» – лідер фармацевтичного ринку з часткою 5,9%. Лікарські засоби, які виробляються на підприємстві, наявні в усіх 14 терапевтичних групах. Серед основних напрямів – протизастудні, ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні портфелі.