Від малого до великого: як МСБ пізнав КСВ

У Львові завершився інтенсив з концепції сталого розвитку (КСВ) для бізнес-шкіл та хабів Sustainability Crash Course

Тренінги для представників малого та середнього бізнесу (МСБ) відбулись за інформаційною підтримкою журналу БІЗНЕС. У зв’язку з карантином інтенсив проходив онлайн серед 50 представників українських бізнес-шкіл, акселераторів, інкубаторів та хабів з 11 міст. Вони навчались інтеграції сталого мислення в діючі бізнес-моделі. Сесії проводили нідерландські та вітчизняні експерти.

Згідно опитуванню CSR Ukraine 2019 р., більшість українських малих і середніх підприємств мають неповне розуміння поняття КСВ та сталого розвитку. 33% компаній відповіли, що не можуть собі цього дозволити, 14% ніколи не думали про КСВ, а 6% вважають, що це не стимулює зростання бізнесу.

Серед основних бар'єрів впровадження КСВ: відсутність особистого досвіду, невідомий механізм реалізації соціальної відповідальності та недостатня інформація про те, як це зробити.

Тому завдяки тренінгу учасники дізналися про глобальні виклики та сучасні КСВ-тренди, роль дизайн-мислення у прийнятті сталих рішень та чому стале мислення є необхідним для корпоративної репутації.

Про досвід реалізації проєктів з КСВ розповіли менеджери українських компаній: SoftServe, EY, “Прикарпаттяобленерго”, “Енергоатом”, Cocа-Cola Beverages Ukraine.

«КСВ — це не просто тренд, а питання комфорту, безпеки, стабільності держави, стійкості природи. За оцінками ООН малий та середній бізнес виконує досягнення Цілей сталого розвитку лише на 60%. Саме тому треба навчати бізнес-школи та хаби сталим діям»,впевнена Юлія Тарковська, старший спеціаліст з КСВ компанії SoftServe.

Які можливості для інноваційних бізнес-рішень надає розвиток стартап-екосистем, розповіла на голландському досвіді Катя Берхаут, засновниця компанії Empowering Innovators (Нідерланди).

На думку експертки, стартап-екосистема відіграє значну роль в розвитку економіки, що впливає на пошук рішень для глобальних викликів, створення нових робочих міст, нових індустрій, забезпечення технологічного розвитку та піднесення національних інвестицій в країни.

Учасники інтенсиву отримають менторську підтримку від експертів та спікерів та працюватимуть над ідеями сталого розвитку своїх організацій.