Велика вода: Укргідроенерго приєдналася до концепції сталого розвитку

Найбільша гідрогенеруюча компанія країни – Укргідроенерго приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку

Внесок компанії у досягнення цілей сталого розвитку в глобальному масштабі зосередився у власній програмі, яка вже втілюється, повідомляє сайт Укргідроенерго. Ось її найважливіші напрямки:

Подолання бідності у всіх формах та усюди

В Укргідроенерго працює понад 3 тис. співробітників. Їх матеріальне благополуччя – пріоритет соціальної політики компанії. Упродовж 2019 року середня заробітна плата в компанії зросла на 43%.

У 2019 році Укргідроенерго в черговий раз стало фігурантом рейтингу  ТОП-100 найбільших платників податків України. Торік Товариство сплатило до бюджетів усіх рівнів 3 млрд 228 млн грн. Зокрема, сума дивідендів на державну частку акцій  склала 1 млрд  100 млн грн, податок на прибуток - 1 млрд 63 млн грн, ПДВ – 492 млн грн.

Досягнення продовольчої безпеки і розвитку сільського господарства

Гідроелектростанції, які входять до складу Укргідроенерго, забезпечують зрошення  сільськогосподарських угідь. Зокрема, з водоймищ Дніпровського каскаду ГЕС зрошується понад 1 млн га земель.  Застосування зрошення та дренажу дозволяє незалежно від погодних умов підвищити врожайність  сільськогосподарських культур у 2-3 рази, що є значним внеском у продовольчу безпеку країни.

Забезпечення здорового способу життя

З 2018 року на підприємстві почала діяти програма добровільного медичного страхування, послугами якої на сьогодні скористалися 2234 працівники. Укргідроенерго повністю забезпечує покриття витрат на добровільне медичне страхування фахівців.

Страховий пакет включає майже всі види медичної допомоги на всій території України та можливість застрахувати близьких та рідних. До пакету входять амбулаторно-поліклінічна, невідкладна, стоматологічна, діагностична допомога, а також забезпечення медикаментами.

Окрім того, в Укргідроенерго в рамках медичного захисту працівників продовжується реалізація заходів з комплексної серцево-судинної діагностики. Торік за рахунок коштів компанії в Інституті серця МОЗ України було обстежено 360 гідроенергетиків. Дев’ять  з них отримали допомогу на лікування на суму 1 млн 401 тис грн.

Якісна освіта

Компанія направляє своїх працівників до вищих навчальних закладів України усіх рівнів акредитації для навчання та отримання першої базової або повної вищої освіти відовідно до напрямку підготовки.

Торік за рахунок компанії підвищили кваліфікацію 710 співробітників, в тому числі безпосередньо на виробництві – 125 осіб, у навчальних закладах різних рівнів акредитації – 585 гідроенергетиків.

Протягом 2019 року первинну професійну підготовку та перепідготовку пройшли 56 співробітників Укргідроенерго, в тому числі безпосередньо на виробництві – 42 особи, у навчальних закладах різних типів за договорами – 14 осіб.

Торік на навчання гідроенергетиків та підвищення їх кваліфікації компанією було витрачено 2 млн 715 тис грн, що майже вдвічі більше, ніж у 2018 році.

Гендерна рівність

Укргідроенерго намагається створити таке середовище, в якому всі працівники у повній мірі зможуть розкрити свій потенціал. Політика  компанії полягає у недопущенні дискримінації  в будь-яких аспектах зайнятості за ознакою статі чи сімейного статусу, раси, релігії, етнічного чи національного походження, віку, або вад здоров’я.

Забезпечення водними ресурсами та їхнє раціональне використання

У 2019 році обсяг загальних капітальних інвестицій та поточні витрати на охорону навколишнього середовища склали понад 59 млн грн.

Доступ до недорогих, надійних і сучасних джерел енергії

Серед перспективних проєктів компанії – будівництво другої черги Дністровської ГАЕС у складі четвертого гідроагрегату, будівництво Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС-2. Перспектива нарощування генеруючих потужностей Укргідроенерго прямо вплине на підвищення енергоефективності та енергозбереження української електроенергетичної галузі в цілому, оскільки ГЕС і ГАЕС приходять на заміну найбільш застарілим та неефективним енергоблокам теплових генеруючих компаній.

Стале економічне зростання, повна продуктивна зайнятість

Торік в Укргідроенерго переглянула колективний договір на 2019-2021 роки, що гарантує гідний рівень  оплати праці, соціальні гарантії, пільги та компенсації працівникам. Надані додаткові, порівняно з чинним законодавством, пільги та гарантії гідроенергетикам.

Стійка інфраструктура, стала індустріалізація та інновації

У 2019 році компанія здійснила масштабний ремонт автопереїзду через греблю ДніпроГЕС – найстарішої станції, яка входить до складу компанії.  На мостовому переході повністю замінено асфальтове покриття, проведено армування між бичками №3-4, виконано роботи з посилення бетонних плит перекриття прогонних конструкцій 1932 року металічними листами з фіксуванням анкерами, а також посилено балки біля деформаційного шва №11. Вартість виконаних робіт – 100 млн грн.

Після ремонту мостового переходу мешканці Запоріжжя можуть комфортно та безпечно діставатися з одного берега міста на інший. В планах компанії – масштабна комплексна реконструкція Дніпровської ГЕС, яка дозволить продовжити терміни експлуатації найстарішої української гідроелектростанції на 50 років.

Серед інфраструктурних проєктів, реалізованих компанією - будівництво 114-квартирного житлового будинку у м. Новодністровськ, будівництво сучасної районної лікарні у Сокирянах Чернівецької області, будівництво Сокирянського районного будинку культури на 500 місць.

Забезпечення відкритості, безпеки, життєстійкості та екологічної стійкості міст і населених пунктів

Укргідроенерго відграє важливу роль у стимулюванні економічної активності країни, соціальному розвитку регіонів, здійснює істотний економічний вплив на території присутності за рахунок створення значної кількості робочих місць та сплачуючи податки до бюджетів усіх рівнів.

Реалізація перспективних проєктів компанії дозволить зняти соціальну напругу та покращити ситуацію з зайнятістю населення у місцях присутності компанії.  Будівництво Каховської ГЕС-2 матиме значний економічний та соціальний ефект, адже дозволить працевлаштувати близько тисячі осіб на етапі спорудження станції та 161 фахівця під час її експлуатації. Окрім того, дасть поштовх розвитку ринку будівельних матеріалів, а також підвищенню рівня життя населення регіону.

Під час будівництва Канівської ГАЕС буде створено дві тисячі робочих місць та промислово-будівельну інфраструктуру. Після введення в експлуатацію електростанції на ній працюватиме майже 250 осіб, а це — нові робочі місця для мешканців району. Окрім того, значні кошти будуть інвестовані в будівництво нових та реконструкцію існуючих об’єктів інфраструктури Канівського району Черкаської області.

Забезпечення переходу до раціональних моделей споживання і виробництва

Укргідроенерго розробляє техніко-економічне обґрунтування для будівництва сонячних електростанцій на території Київської ГАЕС, Канівської ГЕС, Кременчуцькій ГЕС та Дністровської ГАЕС.  Запланована сумарна потужність сонячних електростанцій Укргідроенерго - 85 МВт.

Заходи щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками

Енергетика в Україні є головним джерелом парникових викидів. Будуючи нові гідроенергетичні потужності на Дніпрі та Дністрі, Укргідроенерго не лише робить значний внесок у енергетичну безпеку держави, усуваючи дефіцит маневрових потужностей в об’єднаній енергосистемі України, але й зменшує потребу в пусках енергоблоків ТЕС, таким чином обмежуючи викиди забруднюючих речовин до атмосфери.

Введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС дозволить щороку заощаджувати 1,1 млн тон вугілля та 200–300 млн куб. м газу. З виходом станції на проєктну потужність викиди в атмосферу вуглексилого газу скоротяться на 2,2 млн т, на майже 7 тис. т  скоротяться викиди оксиду азоту та на майже 29 тис т – діоксиду сірки. Введення потужностей Канівської ГАЕС дозволить щорічно заощаджувати 125 млн куб. м  блакитного палива та 533 тис. тон вугілля, таким чином значно зменшуючи викиди парникових газів до атмосфери.

Усвідомлюючи глибинність проблеми глобальної зміни клімату та з метою мінімізації шкідливого впливу на довкілля парникових викидів, які продукують автомобілі, в Укргідроенерго вирішили поступово відмовлятись від автівок з бензиновими та дизельними двигунами на користь екологічних електрокарів. Відтепер на службі в гідроенергетиків парк авто з електричним «серцем».

Збереження та раціональне використання океанів, морів і морських ресурсів

Зі 103 гідроагрегатів, які є на станціях Укргідроенерго 71 отримав нове життя. Реконструкція обладнання відбувається зі встановленням нових регуляторів швидкості, систем збудження, систем управління та моніторингу, системи діагностики обліку електричної енергії, систем захисту та генераторних вимикачів. Цьогоріч планується завершити реконструкцію ще восьми гідроагрегатів. Амбітна ціль компанії – до 2026 року реконструювати усі гідроагрегати, які є на станціях Укргідроенерго.

У 2019 році на Каховській ГЕС компанія провела апробацію методу аерації води шляхом подачі стисненого повітря до гідроагрегату №6. Випробування показали, що аерація технічно можлива і дає результат. Після експерименту у воді спостерігалося збільшення концентрації розчиненого кисню та зміна інтегрального показника – біохімічного споживання кисню (БПК5). Позитивний досвід аерації буде розповсюджено на всіх гідроелектростанціях Дніпровського каскаду.  Поетапне промислове впровадження аерації дозволить зробити значний крок у вирішенні проблеми покращення якості води у річці Дніпро.

Захист екосистем суші

Будівництво нових гідрогенеруючих потужностей  Укргідроенерго  здійснюється у відповідності до усіх вимог законодавства в сфері екології. Проведення комплексних екологічних досліджень на стадії ініціювання та проектування енергетичних об’єктів, оцінка впливу на довкілля планової діяльності в басейні Дніпра, збереження біорізноманіття в місцях будівництва гідроелектростанцій, охорона окремих представників флори та фауни, а також цілих екосистем – питання, яким гідроенергетики приділяють значну увагу.

Побудова миролюбного й відкритого суспільства

Відкритість – одна з загальнокорпоративних цінностей компанії. Підприємство дотримується принципів прозорості та підзвітності, відкрито інформує про свою діяльність.

Робота в рамках глобального партнерства

Компанія співпрацює з професійними міжнародними організаціями. Серед них – Міжнародна гідроенергетична асоціація (International Hydropower Association), Міжнародна комісія з великих гребель (International Commission on Large Dams), Міжнародна агенція з відновлюваних джерел (International Renewable Energy Agency), Міжнародна рада з великих електричних систем (International Council on Large Electric Systems) та багато інших.