Торік "Валки-Ільменіт" та "Межріченський ГЗК" збільшили видобуток ільменітової руди на 13,7%

У 2019 році два гірничо-видобувні комбінати – ТОВ "Валки-Ільменіт" та ТОВ "Межиріченський ГЗК", які входять до титанового бізнесу Group DF, збільшили на 13,7% видобуток ільменітової руди (з 2,8 млн. м.3 - в 2018 році до 3,2 млн. м.3 - в 2019 г.).

Також в 2019 році на 7,2% виріс обсяг випуску ільменітового концентрату (TiO2) (зі 140 тис. тонн у 2018 році до 150 тис. тонн у 2019 році);

"Виробничі плани виконано, акціонер продовжує інвестувати в наші підприємства. Ми продовжуємо впевнено рости. Зростання, якого ми досягли в 2019 році, в тому числі, пов'язане з введенням в експлуатацію нової сучасної збагачувальної фабрики на Межиріченському ГЗК. Раніше збагачення руди ми робили у зовнішнього підрядника, а зараз - на своїй фабриці. Це дозволило нашим комбінатам знизити виробничі ризики і дозволило бізнесу стати більш стійким, – прокоментував Дмитро Голик директор "Межиріченського ГЗК".

У 2019 році комбінати були зосереджені на виконанні своїх зобов'язань перед українськими споживачами - майже 57% продукції було відвантажено державному підприємству "Сумихімпром". 43% продукції було експортовано європейським клієнтам. Збільшення обсягів виробництва двома гірничо-збагачувальними комбінатами дало прямий соціальний ефект:
• податкові відрахування і збори підприємств до бюджетів різних рівнів збільшилися на 60% і склали понад 100,1 млн грн.
• середня заробітна плата на комбінатах зросла на 7% і склала 12,9 тис. грн.

В збагачувальну фабрику на "Межиріченському ГЗК" власником було інвестовано 7 млн доларів. Фабрику введено в експлуатацію і сьогодні вона здатна переробляти близько 250 тис. тонн чорнового концентрату в рік. Напрямок видобутку титанового бізнесу Group DF включає два діючих ГЗК ("Межиріченський ГЗК" та "Валки-Ільменіт" ((обидва - Житомирська обл.)) та два ГЗК, які будуються ("Стремигородський ГЗК" (Житомирська обл.) та "Мотронівський ГЗК" (Дніпропетровська обл.).

Максимальна проектна потужність "Межиріченського ГЗК" становить 180 тис. тонн ільменітового концентрату на рік, а "Валки-Ільменіт" - 65 тис. тонн. В проєкт "Мотронівський ГЗК" вже вкладено понад $130 млн. Плановані проектні потужності підприємство оцінюються в 120 тис. тонн ільменітового концентрату, 14 тис. тонн цирконієвого і 20 тис. тонн рутилового концентрату.
Інвестиції в проєкт "Стремигородський ГЗК" вже перевищили 100 млн грн. На поточний момент проводяться проектно-розвідувальні роботи. Після завершення першого етапу проєкту, проектна потужність комбінату складе близько 500 тис. тонн / рік ільменітового концентрату і 150-200 тис. тонн/рік апатитового концентрату.