Порт "Южний" торік побив 41-річний рекорд з вантажообігу

Морський торговельний порт "Южний" за 2019 рік опрацював 15 млн 153 тис. тонн вантажів, що на 23% більше, ніж у 2018 року.

Про це повідомляє БІЗНЕС із посиланням на Facebook-сторінку держпідприємства.

Наголошується, що таким чином порт досягнув найвищого показника за 41-річну історію своєї роботи. "Рекордна цифра перевищує планову на 29,7 % (+ 3 млн 478 тис. тонн) та на 23 % більша (+2 млн 841 тис. тонн) за минулорічну", – констатують у пресслужбі порту.

Повідомляється, що 65,3% від загального обсягу перевалки склав експорт залізорудної сировини (ЗРС), металопродукції, зернобобових вантажів та продуктів їх перероблення, 16,2 % – імпорт коксівного та енергетичного вугілля і мінеральних добрив, ще 18,5 % – транзит та каботаж.

За 2019 рік порт "Южний" опрацював 243 судна та 216 тис. 310 напіввагонів. Зростання вантажообігу порівняно з 2018 роком тут значною мірою пов'язують зі збільшенням перевалки (+ 14,7%) експортних вантажів – близько 9,9 млн тонн.

Зокрема, підприємство опрацювало майже на чверть більшу кількість суден із рудою – 8,9 млн тонн.

Крім того, стабільними залишилися показники з обробки імпортного палива та мінеральних добрив: у 2019 році через порт  пройшло 2,4 млн тонн ввезених вантажів. На 145% збільшився транзит, він склав 2,8 млн тонн. Протягом року на підприємстві було опрацьовано 243 судна (+ 14,6 %), 108 з них – типу Capesize (великотоннажний флот дедвейтом понад 175 тис. тонн).

Нагадаємо, 4 листопада 2019 року Мінінфраструктури України звільнило в.о директора держпідприємства "Морський торговельний порт "Южний" Анатолія Яблунівського.

Довідка: Державне підприємство "МТП Южний" (місто Южне Одеської області) входить до складу морського порту "Південний", який спеціалізується на перевантаженні хімічних вантажів і добрив, навалювальних, наливних і генеральних вантажів.

Порт "Южний" спеціалізується на опрацюванні вантажів ЗРС, окатишів, вугілля, мінерально-будівельних матеріалів тощо.