Німецький виробник ліків купує український фармбізнес Biopharma

Німецький виробник ліків і споживчих товарів медичного призначення Stada Group купує фармацевтичний бізнес української компанії Biopharma.

Про це повідомляє БІЗНЕС із посиланням на пресслужбу Stada.

Зокрема, на продаж виставлені виробничі потужності в місті Біла Церква Київської області. У Stada наголосили, що це одна з найбільших інвестицій групи в український фармацевтичний сектор. Очікується, що угода буде закрита в грудні 2019 року.

"Ми бачимо великий потенціал на українському ринку. Завдяки цьому придбанню ми станемо важливим гравцем на українському фармринку з сильною локальною виробничою присутністю", — заявив генеральний директор Stada Пітер Гольдшмідт.

Керувати українським бізнесом Stada буде новопризначений гендиректор Борис Лабенський. У його підпорядкуванні перебуватиме приблизно 300 осіб.

У свою чергу, керуючий партнер Biopharma Костянтин Єфименко наголосив, що разом з партнером Василем Хмельницьким і фінансовими інвесторами зосередиться на розвитку бізнесу компанії з переробки плазми крові.

"Це перша інвестиція стратегічного інвестора в фармацевтичну галузь за всю історію України і перша європейська інвестиція з 2014 року в економіку України. Я пишаюсь тим, що ми збудували підприємство, що відповідає самим високим європейським стандартам. Десятки аудитів ми пройшли без суттєвих зауважень. Культура виробництва, технології, персонал, регуляторні питання Біофарми оцінені стратегом на самому високому рівні", – написав Єфименко у Facebook.

Водночас глава Horizon Capital Олена Кошарна зазначила, що компанія інвестувала у Biopharma разом з нідерландським банком FMO в 2012 році. "Ми вітаємо придбання Stada фармацевтичного бізнесу Biopharma і їхнє рішення інвестувати і виробляти в Україні", — додала вона.

Секретар Національної інвестиційної ради при президентові України Давид Арахамія привітав керівництво Biopharma з "першим екзитом".

"Це придбання забезпечує STADA платформою для входу в Україну і є дуже важливим, оскільки STADA буде найбільшим світовим фармацевтичним виробником в Україні та представляє одну з найбільш значних іноземних інвестицій в країну за останній час, — написав він у Facebook.

Нагадаємо, Biopharma у вересні 2019 року відкрила завод у Білій Церкві.

Довідка: Імунобіологічна фармацевтична компанія Biopharma входить до десятки найбільших українських виробників лікарських препаратів. Випускає більше ніж 20 імунобіологічних препаратів із плазми донорської крові, препарати, отримані за технологією рекомбінантних ДНК, і пробіотики.

До групи компаній Biopharma входять ТОВ "Біофарма-інвест", ТОВ "Біофарма-плазма-інвест", ТОВ "Біофарма плазма", ТОВ "ФЗ "Біофарма".