Підконтрольний Ахметову меткомбінат змусили повернути $47 млн ліванському інвестору

Іноземна компанія International Transit S.A.L. (Offshore) (ITO), що входить до групи компаній LITAT Group (Ліван), домоглася остаточного визнання свого права на повернення заборгованості від ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" (ДМК) в розмірі майже 47 млн доларів.

Про це повідомляє БІЗНЕС з посиланням на пресслужбу ITO.

Зазначається, що у березні 2017 року ДМК не виконав своїх зобов’язань перед іноземною компанією і не поставив сталеву продукцію, передоплату за яку отримав на початку 2017 року в розмірі приблизно $38 млн. Контрактом поставки передбачалося, що всі спірні питання щодо його виконання будуть вирішуватися Арбітражним інститутом Торгової палати Стокгольма. Останній у вересні 2018 року визнав, що меткомбінат, а також його поручитель – корпорація "Індустріальна спілка Донбасу" (ІСД), несуть  солідарну відповідальність щодо виплати ІТО заборгованості за контрактом поставки в розмірі приблизно $47 млн, що включає також відсотки та штрафні санкції.

"На засіданні 17 жовтня 2019 року Верховний суд залишив без змін ухвалу Київського апеляційного суду від 14 червня 2019 року, якою було визнано та надано дозвіл на виконання в Україні вище згаданого рішення міжнародного комерційного арбітражу. Таким чином, правомірність і справедливість вимог іноземного інвестора щодо повернення заборгованості з боку ДМК була визнана як міжнародним комерційним арбітражем, так і українським судом", – заявляють в компанії.

При цьому в ITO звернули увагу, що напередодні звернення до Стокгольмського арбітражу, у серпні 2017 року ДМК уклав договір доручення з ПрАТ "Донецьккокс", що входить до групи компаній "Метінвест". Відповідно до умов договору, "Донецьккокс" нібито мав виконувати зобов’язання, взяті "Дніпровським меткомбінатом" перед ITO в рамках контракту поставки.

"Ймовірно, Договір доручення, який має ознаки фіктивного договору, було укладено з метою перенесення розгляду справи по суті в українські суди, замість вирішення споруміжнародним комерційним арбітражем в Стокгольмі. Для цього, шляхом подання зустрічного позову, "Донецьккокс" через суд вимагав визнати контракт поставки недійсним з надуманих підстав. А оскільки ця компанія не є стороною контракту поставки, і, відповідно, не зв’язана арбітражним застереженням, "Донецьккокс" спільно з ДМК знехтував його умовами та ініціював процес в українському суді (справа №905/2247/17)", – стверджують в компанії.

За її інформацією, на засіданні 19 квітня Східний апеляційний господарський суд Харкова виніс фінальне рішення на користь ITO – скасував рішення суду першої інстанції про визнання контракту недійсним.

Повідомляється, що 5 листопада 2019 року відбудеться засідання в іншій справі №905/2550/17, яка була ініційована ITO з метою визнання недійсним договору доручення між ДМК і "Донецьккокс". "Договір доручення є фіктивною угодою, яку було укладено з метою подачі позову до українських судів та подальшого оголошення основного контракту поставки недійсним", – наголошують в ITO. Наразі справа розглядається Касаційним господарським судом.

Нагадаємо:

Довідка:

Про International Transit S.A.L. (Offshore) є частиною LITAT Group, одного з найбільших інвесторів в Україні, очолюваної паном Рафіком Дау (RaficDaou), відомим бізнесменом в Україні та Лівані, який протягом багатьох років здійснює значні інвестиції в Україну, організовує та спонсорує соціальні і комерційні проекти, а в 2002 році подарував Україні земельну ділянку в місті Бейруті для розміщення Посольства України в Ліванській Республіці. Пан Рафік Дау також здійснив будівництво Посольства України в Ліванській Республіці та подарував будівлю уряду Україні.

ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" (місто Кам'янське, Дніпропетровська область) – одне з найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу України, спеціалізується на виробництві чавуну, сталі, прокату. Підприємство засноване в 1889 році. На комбінаті працює близько 9500 людей.

Формально комбінат входить до складу корпорації "Індустріальний союз Донбасу", а фактично з 2017 року контролюється гірничо-металургійної холдингом Ріната Ахметова "Метінвест", йому ж належить Дніпровський коксохімічний завод, що розташований на території ДМК.