В ОГХК розраховують на 244 млн грн чистого прибутку

АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) у поточному році планує отримати чистий прибуток у розмірі 244 млн грн, що значно перевищує показник  минулого року, який склав майже 115 млн грн.

Про це БІЗНЕСу повідомив в. о. голови правління ОГХК Олександр Гладушко.

За його словами, приріст чистого прибутку відбувся за рахунок збалансування витрат підприємства та збільшення обсягів виконаного плану гірничих робіт. "Натомість фінансові результати на 2020 рік спрогнозувати досить складно, адже вже в поточному році обидві наші філії працюють в досить складних умовах", – зазначив Гладушко.

71896909 468300130434430 4484302408029044736 n

Так, на "Вільногірському гірничо-металургійному комбінаті" завершується відпрацювання діючого кар’єру. Наразі середній показник вмісту корисних копалин в початковій руді складає лише 3,5%, що порівняно із ситуацією дворічної давнини є майже вдвічі нижчим показником. "Це означає, що вже у поточному році ми виробимо менше продукції, ніж раніше, тоді як витрати на життєдіяльність виробничого комплексу залишаться на тому ж рівні", – пояснив Гладушко.

Водночас фактично третина потужностей іншої філії, "Іршанського гірничо-збагачувального комбінату", 10 місяців простоювала, що, відповідно, позначиться на подальших результатах та призведе до 30%-го зменшення виробництва вже цього року порівняно з минулим. Ця ситуація за 9 місяців поточного року вже призвела до збитковості іршанської філії.

Нагадаємо, у грудні 2018 року компанія зупинила на реконструкцію фабрику чорнових концентратів кар’єру №9 на "Іршанському гірничо-збагачувальному  комбінаті", а 1 жовтня поточного року відбувся запуск нового обладнання австралійської компанії Mineral Technologies, що має поліпшити фінансовий стан філії.

Так, у складі обладнання 8 модулів різних типів гвинтових сепараторів марок MG-6 у кількості 68 одиниць та 24 одиниці марки HG -10. Дане обладнання дозволяє іршанцям збільшити вилучення корисного компоненту – ільменіту – з 55% до 70-80%. Загальний обсяг інвестицій в проєкт склав майже 50 млн грн. При цьому терміни окупності не перевищать 2,7 років.

Потужності фабрики з переробки титанових руд – 850 тис. кубометрів на рік. Випуск чорнових концентратів у 2020 році становитиме 48,254 тис. т, а в перерахунку на готову продукцію – 33,253 тис. т натурального концентрату, що складе 20% від річного плану філії на 2020 рік.

"Обновлений актив покращить економіку філії "Іршанський ГЗК", адже нова ланка первинного збагачення дозволить не втрачати корисні фракції ільменіту та знизити їх вміст у хвостосховищах", – зазначає керівник ОГХК.

Окрім того, він зазначив, що в цілому ОГХК готова до приватизації. Там розраховують, що головною умовою, яку Фонд держмайна виставить для потенційних інвесторів, буде збереження майнового комплексу та подальший сталий розвиток компанії.

Нагадаємо:

Довідка: 100% власності "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" належить державі. Компанія із серпня 2014 року керує активами майнових комплексів "Вільногірський гірничо-металургійний комбінат" (Дніпропетровська обл.) та "Іршанський гірничо-збагачувальинй комбінат"(Житомирська обл.), які раніше знаходилися в оренді у структур Дмитра Фірташа. Комбінати спеціалізуються на добування титановмісної сировини – ільменіту, рутилу, циркону. Вартість активів оцінюється в 3 млрд грн.