В Україні запустили інноваційне виробництво препаратів з плазми крові

Сьогодні, 20 вересня, на території вітчизняного науково-виробничого комплексу Biopharma (м. Біла Церква, Київська область) відбулося офіційне відкриття заводу-фракціонатору з виробництва препаратів з плазми крові.

Про це з місця події повідомляє кореспондент БІЗНЕСу.

У Biopharma зазначили, що це унікальний виробничий майданчик повного циклу препаратів крові та пробіотиків не тільки в Україні, а й у всій Східній Європі. Він побудований згідно світових стандартів якості.

На заводі вироблятимуть: фактор VIII – життєвонеобхідний препарат для хворих на гемофілію; альбумін – препарат для відновлення та підтримання об’єму циркуляції крові при травмах та операціях; імуноглобуліни – білки крові, що широко застосовуються для посилення здатності організму чинити опір хворобам. Проєктна потужність виробництва передбачає можливість переробки до 1 млн літрів плазми на рік.

"20 вересня стане новою сторінкою в сучасній науковій та індустріальній історії України, адже створено не просто новий виробничий об’єкт – покладено початок новій наукоємній індустрії на основі високих технологій. Це ставить Україну на один рівень з такими країнами як США, Австрія, Німеччина та дозволяє Україні виходити на світовий ринок з медичними препаратами, виробництво яких потребує власної науково-дослідницької бази, високої культури виробництва, розвитку інфраструктури донорства за найвищими стандартами. Сьогодні Україна довела що здатна на це", – заявив під час відкриття заводу президент групи компаній Biopharma Костянтин Єфименко.

Він зазначив, що українські препарати будуть в кілька разів дешевше, ніж імпортні аналоги. "Якщо американський імуноглобулін коштує приблизно 60 доларів за грам, то наш коштуватиме 15 доларів", - сказав Єфименко. Потужності нового заводу дозволяють працювати за контрактною схемою переробки і забезпечувати сусідні країни. "Ми починаємо реєстрацію в Німеччині, де одні з найвищих в світі стандартів. Кожна серія наших препаратів перевіряється в передових лабораторіях, акредитованих ВООЗ ", - додає президент групи компаній Biopharma.

a6bacf43 b7b9 4734 8a43 26d0f6c4b252

Компанія розраховує, що завдяки роботі фракціонатора протягом наступних 5 років зможе збільшити експортний потенціал за рахунок контрактного виробництва з $15 млн до $200 млн на рік. Проте виробництво призначене, насамперед, для задоволення потреб вітчизняної медицини, яка отримала змогу зменшити імпорт препаратів крові.

Наразі видатки бюджету в цьому сегменті становлять близько $345 млн. Здешевлення закупок за рахунок вітчизняних ліків дозволить зекономити близько $100 млн.

У Biopharma також наголошують, що можливість повного самостійного забезпечення внутрішніх потреб країни у препаратах крові є важливим елементом національної безпеки і може значно підвищити рівень роботи системи охорони здоров’я та ефективність першої медичної допомоги, зокрема у Збройних силах.

Будівництво нового об`єкту та пуско-налагоджувальні роботи тривали близько 4 років. За цей час у завод було інвестовано понад $75 млн, в тому числі кошти іноземних інвесторів.

"Успішний запуск підприємства покращить інвестиційну привабливість України та продемонструє нашу державу як надійного партнера для інвестицій. Сусідні з Україною держави не мають подібного виробництва. Основними конкурентами новоствореного українського заводу на міжнародних ринках стануть компанії з Австрії, ПАР, та Китаю", – зазначили в Biopharma.

Нагадаємо, у серпні 2019 року президент Biopharma Костянтин Єфименко повідомив, що новий завод у Білій Церкві пройшов аудит державної інспекції Непалу.

Довідка: Імунобіологічна фармацевтична компанія Biopharma входить до десятки найбільших українських виробників лікарських препаратів. Випускає більше ніж 20 імунобіологічних препаратів із плазми донорської крові, препарати, отримані за технологією рекомбінантних ДНК, і пробіотики.

До групи компаній Biopharma входять ТОВ "Біофарма-інвест", ТОВ "Біофарма-плазма-інвест", ТОВ "Біофарма плазма", ТОВ "ФЗ "Біофарма".