У ЗТМК заявляють про загрозу закриття через високий енерготариф

Протягом останніх кількох років головною проблемою ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) залишається висока вартість електроенергії. Через тарифну політику держави підприємство фактично опинилося у "борговій ямі".

Про це БІЗНЕСу повідомив комерційний директор ЗТМК Володимир Сивак.

За його словами, частка електроенергії у собівартості титанової  продукції складає більше 40%, тому тарифи на електроенергію є ключовим фактором, що впливає на собівартість кінцевої продукції. "Відповідно, через високу собівартість продукції, за останні кілька років підприємство втратило можливість працювати прибутково. Також через постійний ріст тарифів на електроенергію, підприємство не може повністю розрахуватися із контрагентами", – каже Сивак.

Він зазначив, що з жовтня 2013 року тариф на електроенергію зріст вдвічі, а для підприємства цей ріст обійшовся в понад 1,2 млрд грн додаткових витрат.

При цьому із шести країн світу так званого "титанового клубу" (країни, що мають потужності з виробництва титанової продукції) тариф на електроенергію в Україні найвищий. Наприклад, в Казахстані, який є основним конкурентом України, вартість електрики для титанової промисловості нижча на 60%, в Росії – на 50%, в Японії, Китаї та США – на 20-30%.

"Подібною тарифною політикою держава фактично штучно загнала ЗТМК в "боргову яму". Лише за 2018 рік ми надіслали більше десятка звернень до НКРЕКП, Кабміну та інші державні відомства з проханням переглянути тариф на електроенергію для титанової промисловості. Жодних заходів з боку уряду поки що не було прийнято. Якщо держава не перегляне тариф, комбінат опиниться під загрозою закриття. А це сотні мільйонів гривень податків, близько $60 млн валютних надходжень щороку та 3,5 тисячі робочих місць", – наголосив керівник ЗТМК.

Він також розповів, що через постійний ріст вартості електроенергії та, відповідно, збільшення видатків на її оплату, ЗТМК змушений був згорнути масштабні інвестиційні проекти, що вимагають великих капіталовкладень. Тому в 2018 році комбінат зосередився на модернізації та проведені капітальних ремонтів виробничих потужностей, що необхідні для підтримки нормальної роботи підприємства. Зокрема, найбільшими з них стали запуск нової установки з обробки тетрахлориду титану, що необхідний при виробництві титанової губки, капітальний ремонт однієї із трьох руднотермічних печей та ремонт пічного обладнання із виробництва титанової губки.

Одним із ключових елементів, що допомагає оптимізувати затрати на модернізацію, є наявність власних технічних підрозділів. Це дозволяє комбінату  власними силами проводити більшість усіх поточних робіт з ремонту та обслуговуванню обладнання без залучення сторонніх організацій та додаткових затрат.

Водночас запуск повномасштабної модернізації ЗТМК гальмується через бюрократичні перепони. За словами Сивака, ще у 2017 році менеджмент підприємства розробив і презентував нову Стратегічну програму розвитку і технічної модернізації виробництва ЗТМК. Ця програма пройшла всі необхідні експертизи, однак так і не була затверджена Фондом держмайна. "Інвестиції на проведення програми модернізації, що передбачені інвестугодою із Tolexis Trading Limited, перераховані інвестором у повному обсязі. Тому, як тільки Фонд держмайна затвердить нову програму, ми готові розпочати повномасштабну модернізацію виробництва", – сказав керівник підприємства.

У 2019-му році, як і в минулому році, ЗТМК планує зосередитися на проведені капітальних ремонтів, що необхідні для підтримки нормальної роботи  підприємства.

Дорогі та масштабні проекти із підвищення ефективності виробництва теж призупинені. При цьому комбінат переорієнтувався на реалізацію проектів, що  може здійснити силами власних технічних підрозділів. Наприклад, на підприємстві змінили технологію плавки в руднотермічних печах, в результаті чого вдалося на третину зменшити викиди заліза в атмосферу. В абсолютних величинах це зниження склало 11 т щороку.

Також на комбінаті запустили проект із сортування та вторинної переробки відходів. Окрім екологічного ефекту, це дозволило лише за 2018 рік реалізувати майже 3 т відходів і отримати близько 15,5 млн грн додаткового доходу.

Нагадаємо:

• У липні 2018 року Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, поданого ще у 2016 році до компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр) і ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" щодо розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату.
  • У березні поточного року колегія судів Верховного Суду України скасувала рішення першої та апеляційної інстанцій щодо повернення ЗТМК у державну власність, оскільки вони не відповідають нормам українського законодавства. Наразі, за рішенням суду, справу відправлено на повторний розгляд до Господарського суду Запорізької області.
  • За даними ЗТМК, судові процеси довкола підприємства негативно позначаються як на співробітництві з міжнародними партнерами, так і на роботі комбінату в цілому.

Довідка: 22 лютого 2013 року був укладений договір про створення ТОВ "ЗТМК" між Фондом держмайна та компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), що належить Дмитру Фірташу. Відповідно до нього, 51% акцій належить державі, а 49% – приватній компанії, яка й здійснює операційний контроль над роботою підприємства.