Судові процеси довкола ЗТМК негативно позначаються на замовленнях

Судові процеси довкола ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" негативно позначаються як на співробітництві з міжнародними партнерами, так і на роботі комбінату в цілому.

Про це БІЗНЕСу заявив комерційний директор ЗТМК Володимир Сивак, коментуючи судову тяжбу щодо повернення майнового комплексу підприємства в державну власність.

"В Україні немає внутрішнього ринку споживання титану, тому ЗТМК повністю залежить від міжнародних споживачів. А через підвищені ризики, міжнародні партнери неохоче укладають довгострокові угоди, від яких напряму залежить завантаження та стабільність роботи підприємства. Також, через необхідність з боку міжнародних партнерів мінімізувати потенційні ризики, ми знаходимось в слабшій переговорній позиції і часто змушені погоджуватися на менш вигідні умови співробітництва, щоб утримати клієнтів", – сказав Сивак.

Говорячи про результати роботи ЗТМК, він повідомив, що у 2018 році виробництво титанової губки на комбінаті склало більше 7 тис. т, що відповідає рівню 2017 року. "Протягом минулого року ЗТМК працював в умовах обмеженого енергопостачання, що не дозволило підприємству реалізувати плани по суттєвому нарощенню виробництва титанової губки. Однак на ЗТМК значно зросло виробництво продукції нового і стратегічно важливого напрямку – титанових зливків, що є продуктом із вищою доданою вартістю", – розповів Сивак.

За його даними, за минулий рік виробництво титанових зливків збільшилося на 51% і склало 192 т. Цех з виробництва зливків працював майже на повну потужність.

Окрім традиційних для комбінату однокомпонентних продуктів, у 2018-му ЗТМК вперше почав виготовляти зливки легованих сплавів, тобто із додаванням до титану переліку інших хімічних елементів. "Зокрема, ми налагодили випуск титанових зливків із п’ятикомпонентного сплаву ВТ20, що містить титан, алюміній, ванадій, молібден та цирконій. Використання у складі додаткових хімелементів суттєво покращує фізико-хімічні властивості продукту, такі як міцність, стійкість до високих температур, корозії та інші. Така продукція є більш затребуваною та конкурентоздатною на світових ринках", – каже комерційний даректор підприємства.

Також у 2018 році заробітна плата на ЗТМК зросла на 20% порівняно із 2017 роком, і в середньому склала близько 11 тис. грн. Податки та інші відрахування за минулий рік зросли на 22,2% і склали майже 120 млн грн. Із цієї суми відрахування до держбюджету були на рівні близько 9,5 млн грн, а до місцевого бюджету – майже 120 млн грн.

Нагадаємо, у березні поточного року колегія судів Верховного Суду України скасувала рішення першої та апеляційної інстанцій щодо повернення ЗТМК у державну власність, оскільки вони не відповідають нормам українського законодавства. Наразі, за рішенням суду, справу відправлено на повторний розгляд до Господарського суду Запорізької області.

У липні 2018 року Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, поданого ще у 2016 році до компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр) і ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" щодо розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату.

Довідка:
22 лютого 2013 року був укладений договір про створення ТОВ "ЗТМК" між Фондом держмайна та компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр), що належить Дмитру Фірташу. Відповідно до нього, 51% акцій належить державі, а 49% – приватній компанії, яка й здійснює операційний контроль над роботою підприємства.