«Ейр Астана» зафіксувала 5,3 млн. доларів США чистого прибутку в 2018 році

Неаудований чистий прибуток авіакомпанії за минулий рік склав 5,3 млн. доларів США, який обумовлений ​​зростанням доходів і вартості авіапалива.

Загальний дохід авіакомпанії зріс на 10% і склав 840,8 млн. доларів США. Провізна ємність збільшилася на 5%, а загальний пасажиропотік – на 3%, склавши 4,3 млн. осіб. Транзитні перевезення через хаби авіакомпанії в містах Астана і Алмати збільшилися на 48%, що становить майже 40% від загального обсягу міжнародних перевезень. Експлуатаційні витрати зросли на 14%, в основному, за рахунок збільшення вартості авіаційного палива, в середньому, на 27,5%.

Президент «Ейр Астани» Пітер Фостер: «2018 рік був непростим у зв'язку з подорожчанням авіапалива і зростанням конкуренції на ключових напрямках міжнародних та внутрішніх ринків. Ми очікуємо в цьому році здешевлення авіапалива на 16% в порівнянні з його піковою вартістю в червні 2018 року, а також запуску в травні свого бюджетного підрозділу FlyArystan. Бюджетна авіакомпанія – це відмінна можливість для перельотів на внутрішніх і регіональних маршрутах. Пасажирів приємно здивують недорогі тарифи, які стануть можливими після внесення законодавчих змін, необхідних для запуску FlyArystan».

«Ейр Астана» є спільним підприємством ФНБ «Самрук-Казина» (51%) і BAE Systems (49%). Авіакомпанія розпочала виконання регулярних рейсів 15 травня 2002 року й має маршрутну мережу, що включає більше 60 міжнародних і внутрішніх рейсів. Повітряний флот авіакомпанії складається з 34 літаків Boeing 767-300ER, Boeing 757-200, Airbus A320, включаючи А320 / A321neo і Embraer E190 / E190-E2. З них 2 літаки Airbus А321neo і 1 Embraer E190-Е2 були отримані в 2018 році.

«Ейр Астана» стала першим перевізником серед країн СНД і Східної Європи, удостоєним в 2012 році престижного рейтингу 4 зірки міжнародного агентства Skytrax і звання Кращої авіакомпанії в Центральній Азії та Індії. Обидві нагороди були підтверджені в 2013, 2014, 2015, 2016 2017 і 2018 рр. Авіакомпанія отримала премії Travellers 'Choice Awards 2018 сайту TripAdvisor в номінації «Регіональний Азіатський перевізник». Американська асоціація APEX (Airline Passenger Experience Association) привласнила авіакомпанії «Ейр Астана» 5 зірок в номінації «Великі регіональні авіакомпанії» також в 2018 р.